Actualizare portofoliu Ianuarie 2020

      Iata ca a trecut si prima luna din 2020 si desi nu imi place deloc, trebuie sa ma obisnuiesc cu gandul ca cel mai probabil am pierdut o mare parte din portofoliul P2P din cauza platformelor Kuetzal si Envestio.  In luna decembrie mai multe proiecte pe platforma Kuetzal au fost banuite ca fiind SCAM, ceea ce a dus la o panica totala in industria P2P. Investitorii au inceput sa solicite retragerea investitiilor in special din platfomele P2B (Peer to Business), ceea ce a dus la suspendarea activitatii pentru platformele Kuetzal si Envestio (la momentul scrierii ambele platforme sunt offline), iar platformele  Monethera si Wisefund au suspendat optiunea de  retragere prematura a investitiilor pentru 30 de zile. Din pacate 37% din investitiile mele in P2P erau pe Envestio si Kuetzal.

     Desi stiam ca sunt investitii cu un risc ridicat si ca oricand anumite proiecte pot avea probleme, niciodatata nu m-am gandit ca ambele platforme vor disparea pur si simplu din peisaj cu toti banii investitorilor. Atras de dobanzile mari m-am aruncat „orbeste”  si asta a afectat puternic portofoliul meu P2P. Am inceput usor sa reduc investiile in platformele care ridica semne de intrebare si sa diversific cat mai mult investitiile. Cred este o lectie buna, dar din pacate e foarte posibil sa ma coste scump.

     In luna Ianuarie am investit  300€ pe Crowdestor si am retras 502€ din Fast Invest. La momentul scrierii investitiile mele in P2P sunt de 6050€. Venitul pasiv in luna Ianuarie a fost de 83.69€ , o scadere cu  32% fata de luna Decembrie. Aceasta scadere vine din cauza platformelor Envestio si Kuetzal pe care nu le-am luat in considerare pentru ca situatia este critica in aceste momente.

Platforma Venit Ian (€)Dobanda anuala (%)
Valoare totala (€)
Mintos8.8212.25%883.47
Envestio00-1928.67
Kuetzal00-1912.69
Crowdestor36.4818,16%1952.93
Wisefund12.319.17%771.05
Monethera8.419.42%716.04
Fast Invest3.1312.99%332
Grupeer
6.7812.95%840
Lenndy1.6712%152.89
PeerBerry1.6712.81%162.5
Debitum.net3.2211.03%138.92
Reinvest240.617.45%
+7.30%
100.26
TOTAL83,69€14,55%6050€

Mintos

    Dupa un 2019 excelent in care au reusit sa atraga 136310 investitori noi, platforma Mintos continua sa se extinda. Aceasta crestere brusca a dus la cateva probleme tehnice care se pare ca s-au rezolvat intre timp. S-a simtit o frumoasa crestere a dobanzilor oferite in luna Ianuarie. La momentul scrierii se gasesc usor dobanzi de 14% chiar si 15%.

    Am oprit optiunea de auto invest si urmeaza sa schimb putin strategia pe Mintos. Vreau sa diversific investitiile pe cat mai multi Loan originatori si pe cat mai multe tari. Cel mai probabil o sa aloc un maxim 8%-10% pe loan originator. 

In luna Ianuarie numarul imprumuturilor pe Marketul secundar a crescut datorita panicii instalate in randul investitorilor. Din pacate nu am  avut timpul necesar sa cumpar cu discount cateva imprumuturi. Cred ca se poate face un profit frumusel pe marketul secundar mai ales in aceste momente. 

     Daca vrei sa iti faci cont pe platforma Mintos folosind legaturile din acest blog, vei primi un bonus exclusiv de 0,5% pentru toate investitiile pe care le faci in primele 90 de zile de la inregistrare. 

Envestio

    Platforma a ridicat mai mule semne de intrebare dupa ce a angajat un nou CEO pe nume – Eduard Ritsman care a fost banuit ca fiind specializat in scheme Ponzi. Multi investitori au solicitat retragerea investitiilor si platforma a intampinat probleme la procesarea platilor. Din pacate la scurt timp platforma a devenit inaccesibila/offline. Pur si simplu a disparut din peisaj si odata cu ea si toate investitiile mele si a multor alti investitori. Sincer nu ma asteptam ca Envestio sa fie cel mai mare SCAM din industria P2B. Daca ai avut investitii pe platforma Envestio iti recomand sa intri pe grupurile de pe Telegram (https://t.me/envestiodiscussion; https://t.me/envestioupdates; https://t.me/envestiosuing; unde se discuta si se incearca actionarea in instanta pentru recuperarea banilor. Este si un grup unde se discuta in romana „EnvestioScamRo Chat”. 

Kuetzal

     La sfarsitul lunii Ianuarie platforma a devenit inaccesibila. Tot mai multe proiecte au fost banuite a fi SCAM. Acum este clar ca platforma a fost infiintata cu acest scop. Daca ai investitii pe Kuetzal iti recomand sa intri pe grupurile Telegram (https://t.me/KuetzalDiscussion; https://t.me/CrowdlendingGlobal) unde se discuta foarte mult pe acest subiect si se  incearca recuperarea investitiilor in instanta. Desi sansele sunt mici pentru recuperarea investitiilor sper ca cei vinovati sa fie prinsi si trasi la raspundere. 

Crowdestor

     Crowdestor continua sa ofere oportunitati de investitii foarte atractive din toate sectoarele. Datorita celor intamplate cu platformele Kuetzal si Envestio, la inceputul lunii am observat ca proiectele s-au finantat mai greu decat de obicei. Crowdestor a trimis si un email la toti investitorii prin care a raspuns la mai multe intrebari legate de platforma, proiecte, echipa, tehnologie. Pana acum nu s-a gasit nimic dubios legat de proiectele oferite sau despre platforma si se pare ca in ultimele zile  proiectele se finanteaza destul de repede.

In luna Ianuarie investitiile mele pe platforma au depasit 1950care mi-au adus un profit de 36.48 €. Toate platile au fost facute la timp fara intarzieri. 

La momentul scrierii se gasesc mai multe proiecte interesante si altele urmeaza sa apara. Mai multe detalii despre proiectele oferite aici.

Wisefund

     Datorita solicitarilor masive de retragere a investitiilor din parte investitorilor, Wisefund a trimis un email prin care a anuntat ca suspenda posibilitatea iesirii premature a investitorilor pentru 30 de zile.  Cred ca este o decizie buna din partea platformei pentru a nu intra in incapacitate de plata. De retinut ca banii obtinuti din dobanzi se pot retrage fara probleme. Eu am solicitat retragerea pe 31 si am primit banii in contul Revolut dupa doar cateva ore. 

    Randamentul obtinut pe platforma este de 19,17%, iar in luna Ianuarie am obtinut 12,3. Toate platile au fost facute la timp fara intarzieri. Binenteles ca asta nu garanteaza succesul in continuare. Pana nu sunt sigur ca platforma are intentii bune si toate proiectele sunt reale nu o sa investesc in noi proiecte.

Wisefund ofera 0,5% cashback din suma investita in primele 270 de zile, daca te inregistrezi prin acest link

Monethera

     Ca si Wisefund platforma Monethera a suspendat posibilitatea iesirii premature din investitii pentru a evita incapacitatea de plata in urma multiplelor solicitari. De retinut ca nu sunt probleme la retragerea banilor incasati din dobanzi. Eu am retras dobanzile primite si banii i-am primit pe Revolut in aceeasi zi. Monethera a trimis mai multe instiintari pentru a linisti investitorii si pentru a garanta autenticitatea proiectelor. Ramane de vazut daca o sa faca publice toate informatiile solicitate de investitori in legatura cu proiectele oferite. Pana atunci am decis sa imi limitez investitiile pe platforma.

La momentul scrierii sunt 3 proiecte disponibile cu dobanzi de pana la 20% .

Daca te inregistrezi pe Monethera prin acest link, vei primi:

  • 5 € bonus de inscriere 
  • 0.5% bonus din suma investita in primele 180 de zile ca bonus de recuperare (daca introduci, codul promo „independentfinanciar” obtii cashback de 0,5% pentru 360 de zile). Codul promo este valabil daca il folositi pana la 20 Martie 2020. 
FAST INVEST

   Desi este o platforma cu un istoric bun si toate platile s-au facut fara intarzieri, sunt mai multe semne de intrebare pentru ca nu au publicat identitatea initiatorilor de imprumuturi. Cunoscand originatorul putem sa evaluam la ce riscuri ne expunem atunci cand investim. Recent platforma a anuntat colaborarea cu un nou Loan originator „CAPITAL SERVICE S.A.”. Desi este un pas in fata, inca nu avem nici o informatie despre cum este sustinuta optiune de Money Back pe care paltforma o ofera. Din aceste motive dar si din cauza celor intamplate recent in industria P2P am decis sa reduc investitiile pe platforma Fast Invest. Am vandut o parte din investitii si banii au intrat in contul Revolut in 2 zile de la solicitarea retragerii. Desi vroiam sa investesc o suma fixa in fiecare luna (banii de tigari), cred ca o sa ma orientez catre o alta platforma.

Atunci cand vinzi un imprumut se pierde dobanda primita pana in acel moment. In urma vanzarilor am pierdut 5,76€.

Daca vrei sa testezi platforma Fast Invest poti sa iti faci cont prin acest link.

Randament  investitii Grupeer

Grupeer a promis ca in 2020 va face publice o serie de informatii pentru a face platforma mai transparenta. Mai multe informatii despre declaratia Grupeer in urma recentelor intamplari in industria P2P gasiti aici.

Toate platile au fost facute la timp fara intarzieri. Pana acum sunt foarte multumit de platforma si de cum evolueaza lucrurile.

La momentul scrierii erau disponibile imprumuturi cu dobanzi de 13% si 1% cashback.

O scurta descriere a platformei aici . Recent Grupeer a lansat o campanie de promovare prin care ofera 10Euro daca iti fac cont prin acest link.

Lenndy

    Lenndy este o piata peer to peer, unde investitorii pot investi in imprumuturi prefinantate si pot primi dobanzi.  Platforma are un istoric nepatat pana acum si media dobanzilor este de 12.28%, ceea ce este foarte bine pentru o platforma de tip P2P. Am observat ca tot mai multi investitori folosesc Lenndy pentru diversificare.

Daca iei in considerare sa testezi platforma poti sa te inregistrezi cu acest link si daca investesti 100 EUR sau mai mult (nu neaparat intr-un singur imprumut) – beneficiezi de un bonus de 10 EUR.

PeerBerry

     PeerBerry  este o platforma P2P unde se poate investi in imprumuturi P2P. La momentul scrierii se gasesc imprumuturi cu o dobanzi de peste 12%. Platforma a fost infiintata de Aventus Group dar recent a fost cumparata de 2 investitori anonimi. Un interviu cu actualul CEO aici.

Toate platile s-au facut la timp fara intarzieri. Pe platforma PeerBerry toate imprumuturile au o garantie de rascumparare. In cazul in care platile intarzie mai mult de 60 zile, imprumuturile sunt rascumparate de catre creditori, iar principalul și dobanzile platite. Poti sa iti faci cont si sa testezi platforma aici.

Debitum network

     Debitum.network este o platforma Peer to Bussines  care permite oricui sa investeasca in imprumuturi de afaceri de la numai 10€. Desi dobanzile sunt de 8%-10%, sunt foarte multumit de platforma. Este o platforma simpla, transparenta si numai buna pentru diversificare.

Daca vrei sa profititi de bonusul oferit de platforma, poti sa te inregistrezi prin acest LINK si folosind codul promo UURU4 vei primi:

  • 10 € Bonus, daca investesti minim 250€ 
Reinvest24

Este o platforma din Estonia prin care poti sa investesti in imobiliare incepand cu suma de 100€.   Dobanda pentru proiectul in care am investit a fost facuta la timp. In general proiectele se finanteaza destul de greu. Un nou proiect este disponibil pe platforma. Mai multe detalii despre proiect aici.

    Cam atat despre luna Ianuarie. Din pacate pentru multi investitori a fost cea mai neagra luna din industria P2P.  Desi dobanzile sunt foarte atractive trebuie sa avem mare grija in ce investim. 

Daca ti-a placut aceasta postare si crezi ca si alte persoane ar putea fi interesate, nu ezita sa distribui pe Facebook.

Disclaimer:

     Informatiile din acest blog nu sunt sfaturi pentru investitii. Pur si simplu monitorizez calatoria mea spre independenta  financiara. Nu sunt asociat cu nici una din platformele de investitii. Blogul contine link-uri catre anumite platforme de investitii. Daca faci clic pe link-uri si decizi să investesti in oricare dintre produsele sau serviciile lor, as putea să castig un comision. Uneori veti primi un mic bonus pentru utilizarea legaturilor mele. Cred ca este o situatie avantajoasa pentru toată lumea.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuând să utilizați site-ul, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close